Wat is hekserij?

Allereerst is hekserij een natuurreligie en valt onder het containerbegrip: Paganisme. In het Nederlands heet het ook wel ‘heidendom’. Omdat er nogal een negatieve klank aan heidendom kleeft, spreek ik liever van paganisme. Onder paganisme vallen alle natuurreligies die er zijn zoals: Sjamanisme, Voodoo, Wicca, Druiderij etc.

Paganistische religies zijn overleveringsreligies. Dit betekent dat er een mondelinge overdracht plaatsvond tussen de generaties en er niets op schrift stond. Alles wat op schrift stond is vernietigd. Daardoor is het lastig is om te bepalen wat echt traditioneel is en wat een verzinsel is. In onze moderne tijd wordt paganisme dan ook neo-paganisme genoemd. En Druiderij wordt neo-druiderij genoemd. Dit omdat de originele bronnen vernietigd zijn. Het paganisme heeft geen bijbel waar verhalen in staan die geïnterpreteerd kunnen worden.

Wicca

Wicca daarentegen is een ander verhaal. Het ontstaan van Wicca ligt vooral bij Gerald Gardner, rond 1940-1950. Hij had een achtergrond bij de Ordo Templi Orientis (O.T.O) en de Rozenkruisers. De gebruiken die hij daar leerde vormde de basis voor Wicca. Wicca bestaat tegenwoordig ook nog steeds maar verschilt wel heel erg van traditionele hekserij.
het is een echte ceremoniële en inwijdingsreligie. Er zijn ook stromingen zoals de Greencraft die meer een link met de natuur hebben. 

De Wicca kent uitgebreide ceremonies die volgens een vaste structuur verlopen. Er is ook een vast hiërarchie binnen de coven. Om tot de Wicca te kunnen toetreden is het noodzakelijk om een coven te vinden die leden aanneemt. Een coven bestaat uit 13 leden. Wanneer er geen leden weggaan, zullen er ook geen nieuwe leden aangenomen worden.

Roedi

Als het je lukt om een plekje te bemachtigen dan moet je eerst een opleidingstraject doorlopen van een jaar en een dag. Binnen de greencraftstroming ben je dan een roedi. Na die periode kun je je inwijding tot de coven krijgen. In dit opleidingstraject leer je over diverse zaken zoals; sabbats, esbats, maar ook krijg je opdrachten om bepaalde planten te verzamelen om je kennis hierover uit te breiden. Binnen sommige covens wordt er aan pathworking gedaan, waarbij je als coven je ontwikkelt op een bepaald pad. Ook zul je in je roedi jaar kennismaken met tarot, Ogham en/of runen. Net waar de desbetreffende coven mee werkt. In de wicca is het gebruikelijk om te werken met de God en de Godin. 

Wanneer je bent toegelaten als volwaardig lid dan ga je met elkaar een verplichting aan. Dit betekent dat het niet vrijblijvend is om mee te doen aan een sabbat of een esbat. Ieder maand wordt er van je verwacht dat je aansluit bij de viering, bij de ceremonie en bij het ritueel.

Het voordeel van werken in een coven is dat je gezamenlijk veel meer en sterkere energie hebt, dan wanneer je alleen zou werken. Tevens leer je in je opleidingstraject heel gestructureerd en ontzettend veel, wat je een enorme rijke basis geeft voor je verdere ontwikkeling.

Traditionele hekserij

Traditionele hekserij wordt traditioneel genoemd omdat het hekserij is van voor 1940, van voor de Wicca. En hoewel de traditionele hekserij voor de Wicca ook georganiseerd kon zijn in de vorm van een coven en heksengroepen (sibbes), spreken we nu van traditionele hekserij wanneer je het meer ziet als levenswijze dan als georganiseerde religie, het is meer een ambacht dan een religie. Hoewel ik het alsnog zou scharen onder de term religie en dat heeft ermee te maken dat een traditionele heks vaak het principe van animisme aanhangt. Dit betekent dat we geloven dat alles energie is, dat alles bezield is. Dit is een religieuze opvatting.

Daarnaast is traditionele hekserij veel vrijer. Je kunt de God en de Godin vereren, maar het hoeft niet. Je kunt je verdiepen in pathworking, maar het hoeft niet. Je kunt uitgebreide ceremonies en rituelen doen, maar het hoeft niet. Je kunt enkel kruiden plukken uit het park en hier thee van zetten en jezelf heks noemen.

Hekserij en toverij

In Nederland waren traditionele heksen: (alternatieve)genezers, psychologen, vroedvrouwen, mediums en magiërs. Heksen waren veelal mensen die zich niet hielden aan de heersende normen. En misschien is dit nog steeds wel zo :). 

De vrijheid is het grote voordeel van traditionele hekserij, maar er is zoveel informatie, er zijn zoveel verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen als heks, dat het soms lastig is om te bepalen waar je kunt beginnen, waar je je in gaat verdiepen. Het leerproces gaat dan ook vaak een stuk langzamer. Daarentegen pak je er alleen de zaken uit die voor jou relevant zijn, in plaats van dat je je moet verdiepen in zaken die je niet interesseren. Zo is het bij sommige Wicca covens bijvoorbeeld verplicht om alle teksten uit je hoofd te leren die horen bij de verschillende ceremonies. De tijd die je daarmee bezig bent, kun je ook besteden aan het vergroten van je intuïtie.

Samengevat

Hekserij kent twee grote stromingen; de Wicca en de tradionele hekserij. Beide behoren tot het neo-paganisme.